Οι συναντήσεις των ομάδων, που αυτή τη στιγμή αριθμούν εικοσι τρία μέλη, πραγματοποιούνται κάθε μήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λεμεσό.

9/4/12

Πειράματα με βιβλία



Η Ναταλί Γιαξή ξήλωσε πρόσφατα τη «χειροποίητη βιβλιοθήκη» της και τη μετέφερε σε έναν από τoυς μαγικότερους πολιτιστικούς χώρους που διαθέτει η Λευκωσία, το βιβλιοπωλείο Moufflon. Όποιος τυχερός έχει επισκεφθεί το βιβλιοπωλείο θα έχει διαπιστώσει πως όσο γοητευτικά είναι τα βιβλία που διαθέτει προς πώληση και προς θέαση, άλλο τόσο σαγηνευτική είναι η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τονεπισκέπτη. Ο θεατής χαζεύει τα κατάμεστα ράφια, εξερευνά τα «μυστικά περάσματα» που τον οδηγούν σε απόκρυφες μικρές βιβλιοθήκες και προσπαθεί να μαντέψει την ιστορία του κάθε βιβλίου.
Εδώ, το βιβλίο δεν έχει σημασία μόνο για το περιεχόμενο και την ουσία του, αλλά εκτιμάται εξίσου για την υλική του υπόσταση, θαυμάζεται, δηλαδή, ως αντικείμενο.Έτσι, η εγκατάσταση βιβλίων της Γιαξή, έχοντας οικειοποιηθεί ένα τμήμα του βιβλιοπωλείου, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο χώρο να φιλοξενηθεί.Τα βιβλία της καλλιτέχνιδος έχουν αφομοιωθεί με το περιβάλλον. Ο επισκέπτης αναπόφευκτα γνωρίζει τη δουλειά της έχοντας εκατοντάδες άλλα ερεθίσματα να τον κατακλύζουν.
Πειράματα με βιβλία, ήχο, βίντεο και φόρμες βιβλίων βάζουν τον θεατή σε θέση επιστήμονα που αποπειράται να προβεί, και εκείνος με τη σειρά του όπως και η καλλιτέχνις, σε συμπεράσματα για τα σύγχρονα βιβλία καλλιτεχνών και τις μορφές που μπορούν να πάρουν στην εποχή μας.Tα ευφάνταστα μικροσκοπικά βιβλία της Γιαξή περιλαμβάνουν εμπνευσμένες ιστοριούλες που συναγωνίζονται σε φαντασία και ευφυῒα τα παγκοσμίως διάσημα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά. Με τίτλους όπως «Σιβύλλα Σελασιέ» και «Η Κερκίδα η Ωλένη και ο Φρανκ»,εικονογραφημένα με χιουμοριστικά μακάβρια σκίτσα προκαλούν το γέλιο και την απορία του αναγνώστη. Άλλα, πιο αφαιρετικά στο νόημα αλλά και στην παρουσίαση, δίνουν πλαίσιο στην αφηρημένη γραφή (doodling) της Γιαξή, η οποία κάποιες φορές εκφράζεται μέσα από αρχιτεκτονικές γραμμές που συνοδεύουν τα γραφόμενά της. Μια ηχητική εγκατάσταση, που φτάνει στα αφτιά του επισκέπτη χρησιμοποιώντας τα ακουστικά ένος i-pod περιέχει, όπως ένα CD, κομμάτια που ερμηνεύονται από την καλλιτέχνιδα, χωρίς τη συνοδεία μουσικής. Παιχνιδιάρικα στο περιεχόμενο και με εύκολη μελωδία λειτουργούν ως μια ανάλογη προφορική εκδοχή της αφηρημένης γραφής. Το βίντεο που προβάλλεται σε γρήγορη κίνηση με πρωταγωνίστρια την ίδια την καλλιτέχνιδα παρουσιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας αλλά και της αποδόμησης ενός βιβλίου.Το γράψιμο ενός βιβλίου είναι τέχνη, το ίδιο όμως είναι και το φτιάξιμό του. Γι' αυτό λοιπόν, υιοθετώντας διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα, αυτούς της
συγγραφέως - της εικονογράφου - της βιβλιοδέτη, η Ναταλί Γιαξή πειραματίζεται και χαρίζει στον ενδιαφερόμενο μια πολύπλευρη εμπειρία.
Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα και την καλλιτέχνιδα μπορεί κάποιος να βρει στην προσωπική της ιστοσελίδα:
http://www.natalieyiaxi.com
& http://www.sabigotho.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου