Οι συναντήσεις των ομάδων, που αυτή τη στιγμή αριθμούν εικοσι τρία μέλη, πραγματοποιούνται κάθε μήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λεμεσό.

4/1/11

4 Ιανουαρίου: Η επέτειος θανάτου του Albert Camus


«Τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε τροχαίο ατύχημα». Στις 4 Ιανουαρίου 1960 τα λόγια αυτά του Camus έμελλε να αποδειχτούνε προφητικά καθώς συναντάται με το θάνατο έπειτα από αυτοκινητικό δυστύχημα στο Βιλμπλεβέν της Υόν. Οδηγός ήταν ο εκδότης Gallimard.
Γεννημένος στην Αλγερία μένει ορφανός από πατέρα πολύ νωρίς, ενώ η μητέρα του ήταν αναλφάβητη. Αργότερα συνήθιζε να αφιερώνει τα βιβλία του σ’ αυτή που δεν θα μπορέσει να τα διαβάσει ποτέ. Σπουδάζει στο Αλγέρι φιλολογία κι αρχίζει να αρθρογραφεί σ’ εφημερίδες από μικρή ηλικία.
Υπήρξε μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος, δραματουργός, συνθέτης και ηθοποιός. Βασικό όμως έρεισμα όλων των δραστηριοτήτων του ήταν ο ανθρωπισμός που τον διέκρινε. Επί γερμανικής κατοχής στη Γαλλία παρουσιάζει δύο από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενά του. Το μυθιστόρημα «Ο ξένος» και το δοκίμιο «Ο μύθος του Σίσυφου», που μαζί με τα θεατρικά «Καλιγούλας» και «Η παρεξήγηση» απαρτίζουνε τον κύκλο του παραλόγου, όπως ο ίδιος τον βάπτισε. Ουσιαστικά πραγματεύεται φιλοσοφικά την ιδέα του παραλόγου που οδηγεί τον άνθρωπο στην επιλογή της μη επιλογής.
Ακολουθεί λίγα χρόνια αργότερα «Η πανούκλα», μια αλληγορική επίκριση του ναζιστικού και σταλινικού καθεστώτος και μαζί με τα κείμενα «Οι δίκαιοι» και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» συμπληρώνεται ο κύκλος της εξέγερσης. Το 1956 εκδίδεται «Η πτώση» κι ένα χρόνο αργότερα του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ.
Ο Camus δεν έπαψε ποτέ να αρθρογραφεί υπερασπίζοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και αμφισβητώντας το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο λοιπόν είναι το βιβλίο «Σκέψεις για την τρομοκρατία» (Καστανιώτης) που συγκεντρώνει άρθρα και αποσπάσματα από δοκίμια της περιόδου 1943-1958.
Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί σχεδόν το σύνολο του έργου του μαζί με την βιογραφία «Μια ζωή» (Καστανιώτης) του δημοσιογράφου και συγγραφέα Olivier Todd, όπου παρουσιάζονται ανέκδοτα κείμενα και η αλληλογραφία του Camus, προσφέροντας μια ευκρινής εικόνα αυτής της πολυσχιδούς προσωπικότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου