Οι συναντήσεις των ομάδων, που αυτή τη στιγμή αριθμούν εικοσι τρία μέλη, πραγματοποιούνται κάθε μήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λεμεσό.

29/9/10

"Πόλεις και Λογοτεχνία" Θεσσαλονίκη, Πάτρα , Ηράκλειο: Πεζογράφοι που ζουν και δημιουργούν σε ...Αδελφές Πολιτείες

Πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Θεατρικής Ανάτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού και τις Λέσχες Ανάγνωσης "Όμιλος Φίλων Βιβλίου/Βιβλιοτρόπιο", "Διά-λογος" και "Πυρείον" και φιλοξενούμενους τους συγγραφείς Σοφία Νικολαϊδου, Σάκη Σερέφα, Νίκη Τρουλλινού και Κώστα Λογαρά. Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία λογοτεχνικού έργου από συγγραφείς οι οποίοι ζουν εκτός κέντρου. 

Αφού αρχικά καταδείχθηκε η σημασία που έχει η ανάπτυξη της σχέσης με το χώρο για ένα συγγραφέα και ότι αυτή η σχέση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα πλούσια πηγή συγγραφικού υλίκού η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που έχει ένας δημιουργός ζώντας εκτός κέντρου. Οι πιο ανθρώπινοι ρυθμοί ζωής που δίνουν την ευκαιρία να προσλάβεις και να επεξεργαστείς δημιουργικά τα όσα σε περιβάλλουν, η σχετική άνεση χρόνου, στοιχείο απαραίτητο, όπως τονίστηκε, για τη διαδικασία της γραφής, αλλά και η απουσία ανταγωνιστικότητας καταγράφηκαν, ανάμεσα σε άλλα, στα θετικά της ζωής και της δημιουργίας εκτός κέντρου.Από την άλλη η απόσταση από το χώρο όπου συμβαίνουν όλα (εκδότες, μεγάλες εφημερίδες, κριτικοί, παρέες καλές και κακές) αναμφίβολα επηρεάζουν ως ένα βαθμό αρνητικά τον συγγραφέα που ζει και δημιουργεί εκτός κέντρου αλλά δεν μπορούν να είναι απαγορευτικά καθώς όπως λέχθηκε με τον έναν ή άλλον τρόπο το καλό βιβλίο θα βρει το δρόμο του, αρκεί να έχει κάτι να πει...


Μετά τις παρεμβάσεις των φιλοξενουμένων ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους να απευθύνουν ερωτήσεις δίνοντας την ευκαιρία στους συγγραφείς να αναπτύξουν περαιτέρω τις απόψεις τους γύρω από το θέμα . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου